Iskam3D.com

На ти със стереоскопичните 3D технологии и продукти

Iskam3D.com header image 2

Как да използваме различни пасивни 3D монитори с 3D Vision

13/02/2012 · 5 коментара · GeForce 3D Vision


За да не стават грешки, още от началото ще започна с уточнението, че тук ще става дума за това как можем да използваме почти всеки пасивен 3D монитори или 3D телевизор с 3D Vision драйвера на Nvidia и да получим същата функционалност, като при активните решения използващи 3D Vision очила. Този метод няма да направи съвместим пасивен 3D монитор с активните очила на Nvidia – 3D Vision, това е физически невъзможно, тъй като става дума за напълно различни като принцип на работа технологии. Просто с помощта на описания по-долу трик ще можете да използвате на практика всеки един пасивен 3D монитор или телевизор не само с помощта на iZ3D драйвера или TriDef 3D софтуера, но също така и с 3D Vision софтуера на Nvidia, стига разбира се да разполагате със съвместима Nvidia-базирана видеокарта…Започвам с малко предистория, преди няколко месеца от Nvidia стартираха програма наречена “Optimized for GeForce”, която осигурява пълната функционалност на 3D Vision софтуера за определени пасивни 3D монитори, такива например са мониторите Acer HR274H и Acer GR235HA. Освен това подобна функционалност е налична и за пасивните 3D монитори на Zalman още от преди това, но реално по-голямата част от пасивните 3D монитори не са съвместими, тъй като драйвера на Nvidia проверява какъв е мониторът и активира 3D функционалността само за определен ограничен брой монитори, като гореспоменатите например. Това “ограничение” обаче може да бъде заобиколено лесно с помощта на специален драйвер за монитор, който пренаписва софтуерно EDID идентификатора на произволен пасивен 3D монитор, който може да имате, лъжейки Windows, че реално вие разполагате с друг екран. Съответно този екран е сред съвместимите и след като замените вашия мониторен драйвер с един от специалните два, които ще намерите в архива посочен по-долу и рестартирате компютъра си, вие ще можете да използвате своя пасивен 3D монитор или 3D телевизор с помощта на 3D Vision драйверите, защото те ще го разпознават като съвместим.Методът е тестван лично на LG D2342P пасивен 3D монитор, като той трябва без проблеми да работи и за други марки и модели пасивни 3D екрани, както казах в това число и за пасивни 3D телевизори дори. Има една важна особеност за това, кой от двата INF драйвера да инсталирате на своя компютър, като ако използвате DVI интерфейс трябва да сложите Zalman драйвера, а ако свързвате екрана посредством HDMI и искате да имате и звук през интерфейса, то ще ви е необходим Acer драйвера. Активирането на стереоскопичната 3D поддръжка става през контролния панел на Nvidia, в подраздела Stereoscopic 3D, а пробата дали всичко работи както трябва пак става от там, натискайки бутона Test stereoscopic 3D. Подканвам всеки, който изпробва този метод на своя пасивен 3D екран да сподели в коментарите по-долу какъв е резултатът, като разбира се напише и модела на съответния пасивен 3D-съвместим екран.

За да изтеглите необходимите модифицирани мониторни драйвери…

Тагове: ·····5 отговора за момента ↓

 • 1 vencislav // Mar 3, 2012 at 12:30

  Моля някой да обясно по-подробно как се инсталират тези драйвери. Пробвах как ли не,не се шолучава.Благодаря!

 • 2 Bloody // Mar 3, 2012 at 20:19

  От Device Manager, десен бутон и избираш Update driver, после Have Disk, посочваш INF файла и потвърждаваш че искаш да го инсталираш.

 • 3 dimitrov // Apr 2, 2013 at 13:18

  asus vg23ah na men win mi kazva 4e text file ne sudurja driver i suotvetno ne iska da go instalira

 • 4 Bloody // Apr 10, 2013 at 10:02

  При наличие на Windows 7 SP1 или Windows 8 е нужно да се изключи Driver Signature Enforcement за да може да се инсталират тези драйвери…

 • 5 А70М // Apr 17, 2013 at 18:12

  При мен проработи на Asus VG23A, като за връзка към компютъра ми използвах DVI интерфейса.

Публикувай коментар