Iskam3D.com

На ти със стереоскопичните 3D технологии и продукти

Iskam3D.com header image 2

Къде можем да намерим анаглифни 3D очила (red-cyan)

01/07/2011 · 2 коментара · Анаглифно 3D


Анаглифните очила с червен и син филтър (red-cyan) все още са най-популярното и достъпно решение за гледане на стереоскопични 3D снимки, 3D филми и дори за игране на компютърни игри в стерео 3D режим. Анаглифните 3D очила не изискват нищо специално като хардуер и могат да се използват със съвсем обикновен монитор или телевизор, ще ви е необходим само софтуер, който да позволи преглеждането на 3D съдържание в анаглифен формат. Използването на два различни цветни филтъра в комбинация със смесеното 3D изображение за двете очи в един общ кадър може да работи много добре на всеки нормален екран, в това число дори на преносим компютър. Естествено пресъздаваното усещане за обем с помощта на анаглифни 3D очила не е чак толкова реалистично, колкото при използване на специализиран 3D-съвместим екран с пасивни или активни 3D очила. Но като се вземе предвид факта, че анаглифните очила не изискват никаква скъпа инвестиция, то не трябва и да сте прекалено капризни към получения ефект, нали? Анаглифните 3D очила с цветни филтри са един достъпен вариант за първоначална проба, колкото да придобиете обща представа какви възможности и допълнително забавление може да осигури стереоскопичното 3D съдържание, преди да решите дали искате да инвестирате пари в специализиран 3D хардуер за постигането на много по-добър реализъм и по-добри резултати.

Ако искате да изпробвате какво се вижда с анаглифни 3D очила…

Тагове: ········2 отговора за момента ↓

 • 1 Петър Тенев // Sep 22, 2011 at 22:51

  Здравейте,

  Занимавам се от години с 3D чертане и ми е интересно – може ли да се намери софтуер който да превърне екрана на моя работен лаптоп в 3D формат?
  Въпроса ми е инспириран от това което сте написали:
  ” Анаглифните 3D очила не изискват нищо специално като хардуер и могат да се използват със съвсем обикновен монитор или телевизор, ще ви е необходим само софтуер, който да позволи преглеждането на 3D съдържание в анаглифен формат. Използването на два различни цветни филтъра в комбинация със смесеното 3D изображение за двете очи в един общ кадър може да работи много добре на всеки нормален екран, в това число дори на преносим компютър.”

  Казвате че ще ми трябва само “софтуер”…
  А бихте ли споделили – кой точно сфтуер е най-удачен за един обикновен 17” матов екран ?
  Лаптопа ми е HP Compaq 6820s, (процесор) Т7500

  С уважение
  П.Тенев

 • 2 admin // Sep 25, 2011 at 08:59

  Въпросния софтуер е най-вече за конвертиране на игри в стереоскопичен 3D формат – 3D Vision, iZ3D, TriDef3D. Видеплейъри, като Stereoscopic Player, които могат да възпроизвеждат 3D видео в анаглифен формат или PowerDVD например за Blu-ray 3D филми…

  Ако става дума за конвертиране на професионален софтуер за CAD/CAM в стерео 3D формат, то това няма как да стане в общия случай с допълнителен софтуер, освен разбира се ако самия софтуер за моделиране не разполага с интегрирана подобна функционалност, а доста от тези професионални приложения имат интегрирана възможност за визуализация/рендериране в 3D формат.

Публикувай коментар