Iskam3D.com

На ти със стереоскопичните 3D технологии и продукти

Iskam3D.com header image 2

Изпробвайте Oculus Rift Development Kit-а (3D HMD устройство)

12/04/2013 · 8 коментара · Разни

oculus-rift-development-kit-demo

Oculus Rift e HMD устройство (Head Mounted Display) с възможност за възпроизвеждане на триизмерен образ (стереоскопична 3D поддръжка), към момента проектът е на ниво първоначална версия предназначена за разработчици и разбира се за VR/3D ентусиасти. Ако и вие се интересувате от това какво може да ви предложи Oculus Rift development kit-а, HardwareBG ви дава възможност да изпробвате устройството на живо. Заповядайте в офисa на HardwareBG и изпробвайте първият, а може би и все още единственият Oculus Rift development kit у нас към момента.

Основното предимство на Oculus Rift пред другите подобни продукти и това, което го отличава и го прави наистина интересно решение за използване за проекти за виртуална реалност е големият FOV (Field of View). Благодарение на широкото покритие на зрителното поле на потребителя Oculus Rift наистина може да създаде усещането за това, че сте част от играта, за разлика от ефекта на “прозореца на другия край на стаята”, който се получава при на практика всички останали потребителски алтернативни решения за HMD устройства осигуряващи доста по-нисък FOV. Освен това при Oculus Rift имаме и head tracking решение, което позволява движение на камерата във виртуалния свят следващо реалните движения на главата на потребителя. Тъй като този нов продукт се нуждае от предварително обработен по специален алгоритъм образ е необходимо софтуерът да бъде предварително оптимизиран да поддържа устройството и вградения в него акселерометър, който отговаря за следенето на движенията на потребителя.

Към настоящия момент има само една единствена игра с работеща поддръжка за Oculus Rift – Team Fortress 2, макар да има доста обявени заглавия, които се очаква да добавят официална поддръжка за устройството. Вече са налични и версии на Unreal Development Kit и Unity 4 гейм енджините, като и други проекти за обявили предстоящо добавяне на поддръжката. Така че откъм поддръжка за гейм разработчици нещата вече се случват, но до появата на подобрена потребителска версия и достатъчно широк набор от софтуер в това число и игри разбира се, поддържащи устройството ще трябва да мине поне още една година.

Тагове: ·······8 отговора за момента ↓

 • 1 Gastly // Apr 15, 2013 at 16:17

  А как е като качество на картината ? Заслужава ли си човек да си поръча Dev версията ?

 • 2 Bloody // Apr 16, 2013 at 11:27

  Качеството е добро, резолюцията е сравнително ниска. Тоест Rift към момента е подходящ основно а разработчици и ентусиасти, но не и за обикновени потребители. Не само заради по-ниската резолюция, а и заради все още липсата на много съдържание съвместимо с устройството. До излизане на потребителската версия догодина с по-висока резолюция би трябвало и откъм софтуерна поддържа нещата да с се придвижили достатъчно добре напред.

 • 3 Пха // Apr 16, 2013 at 22:19

  Каква беше крайната цена на продукта, при пристигането му в България (доставка + ддс/мито)? Защото в момента като гледам искат $108 само за доставката.

 • 4 Bloody // Apr 17, 2013 at 17:00

  С всички разходи малко под 600 лева общо. За в бъдеще европейските поръчки вероятно ще се доставят директно от Европа, така че допълнителните разходи ще намалеят.

 • 5 Пха // Apr 18, 2013 at 02:44

  600лв? Как точно? В момента гледам, че предлагат $300 + $110 доставка (само дотук са 610лв.) без да броим мито и ДДС?

  Има ли начин да се вземе по-евтино, тъй като качеството при teardown-а направо ме изплаши. Знам, че това не е продукт за крайни потребители но все пак кабели залепени с лепило, патчове по LCD драйвъра и т.н. и се чудя дали си струва $300. Още повече, че това даже не е крайният продукт, т.е. всяка разработка с тази версия ще иска доработки при крайната (надявам се Full HD).

 • 6 Bloody // Apr 19, 2013 at 18:26

  Ами доставката не беше $110, а $30… но това беше за подкрепилите Kickstarter кампанията…

  Явно не си отварял някой от актуалните продукти на Apple, след като си мислиш че лепенето на разни елементи е проблем. Изпълнението е учудващо добро и сглобката държи достатъчно добре, така че няма сериозен повод за притеснение. Ако възнамеряваш да го ползваш кат потребител няма голям смисъл от този кит, тъй като може да останеш разочарован от по-ниската резолюция.

 • 7 Пха // Apr 22, 2013 at 20:32

  Да ще го пропусна явно. Не виждам как може да се добавя 1/3 от цената само за доставка. Пробвах го и наистина не ми хареса прекалено ниската резолюция. Да се надявам, че финалният продукт ще е нещо поносимо.

 • 8 dodo // Jan 21, 2015 at 21:14

  ДК2 мисля че вече е в продажба. Имате ли информация ?

Публикувай коментар